4 tipy na potraviny na zníženie cholesterolu

Pestrý jedálniček je základom nášho celkového zdravia. Nie je preto od veci zaradiť doňho i potraviny na zníženie cholesterolu, za ktoré nám poďakuje predovšetkým srdce a obehový systém. Viete, ktoré sú to?

4 tipy na potraviny na zníženie cholesterolu

Prečo by sme nemali prehliadať vysoký cholesterol? 

Jeho najväčším problémom je, že nebolí ani nie je vidieť. Dlhé roky si tak môžeme „koledovať“ o problémy so srdcom a ani o tom nevedieť. Štatistiky pritom uvádzajú, že práve na ochorenia srdca a ciev trpí najviac ľudí vôbec. V kombinácii so stresom a nedostatkom pohybu je vysoký cholesterol skutočne nebezpečný a už od mladosti by sme sa mali snažiť o to, aby jeho hladina neprekračovala rozumnú mieru.

Hladinu cholesterolu skúma aj lekár na preventívnej prehliadke. Určite ich poctivo navštevujte!

Známe potraviny na zníženie cholesterolu:

Začnime kvalitnou čokoládou a kakaom. Ukázalo sa, že dokážu pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu a zvýšiť ten dobrý. Musí však ísť o skutočne prvotriedne produkty bez pridaného tuku, cukru a ďalších látok. Pravá čokoláda by mala mať v zložení iba kakaové maslo a čo najvyšší obsah kakaa.  

Zdravé tuky: je to paradox, ale zdravé tuky pomôžu telu poradiť si so škodlivým vplyvom nezdravých tukov a výsledkom celého procesu je optimálna hladina cholesterolu. A ktoré sú to? Vo všeobecnosti rastlinné tuky lisované za studena, ktoré nepoužijeme na tepelnú úpravu – napr. kvalitný olej do šalátu. Ďalej je to rybí tuk, ktorý je nesmierne bohatý na omega-3 kyseliny. Tieto tuky nám, samozrejme, prospievajú aj inak než iba pri udržiavaní hladiny cholesterolu. V jedálničku by mali prevládať nad tými živočíšnymi. 

Oriešky a semienka si ceníme z podobného dôvodu – sú bohaté na kvalitné rastlinné oleje a navyše aj na minerály a vitamíny. Ani tie by sme nemali tepelne upravovať, pretože by sme sa mohli ochudobniť o časť prospešných látok. Skúste ich do jedálnička zaradiť hneď pri raňajkách alebo si dať hrsť orieškov na desiatu.  

Určite dajte šancu ovseným a iným vločkám a celozrnným produktom. Sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha obmedzovať vstrebávanie cholesterolu. Zdroje vlákniny je dobré striedať (napr. jačmenné vločky, pohánková kaša alebo otruby pridané do raňajkových cereálií). A vlákninu, samozrejme, obsahuje aj ovocie, zelenina a orechy. Koniec-koncov ide o potraviny, ktoré patria do jedálnička každý deň. 

Čo by sme naopak mali jesť len výnimočne?

Okrem toho, že existujú potraviny na zníženie cholesterolu, sú tu aj také, ktoré ho naopak zvyšujú. Ide o typicky nezdravé jedlá: vyprážané pokrmy plné prepálených nekvalitných tukov, potraviny bohaté na živočíšne tuky (údeniny, tučné mäsá, polotovary), ale aj najrôznejšie sladkosti, krémové oplátky, šišky alebo tyčinky. 

Ľudia bohužiaľ často vychádzajú z toho, že tie dve lyžice masla sa na zemiakoch k obedu stratia. Myslite však na to, že počas dňa jete niekoľkokrát a pokiaľ sa v každom pokrme nájde nejaké množstvo tuku, nahromadí sa to a celkový jedálniček tak môže obsahovať príliš veľa kalórií. Namiesto toho sa na celú vec pozrite opačne: ide o tuk, ktorý možno v jedle obmedziť? Urobte to alebo zvoľte polotučný variant. Každý krok sa počíta!
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár