Ako znížiť cholesterol? Jedzte dvakrát do týždňa tieto potraviny

Diagnostikovali vám vysoký cholesterol? Prvé kroky k náprave by sa mali uskutočniť vo vašej chladničke. Existujú potraviny, ktoré vynikajú svojou schopnosťou znížiť cholesterol, ale zároveň aj podporiť funkciu srdca a ciev. Poďme sa na nich pozrieť.

Ako znížiť cholesterol? Jedzte dvakrát do týždňa tieto potraviny

Dajte si jačmeň a ovos

Napríklad v podobe raňajkovej kaše. Ovsená i jačmenná múka sú už dnes bežne dostupné a v mnohých receptoch skvele nahradia pšeničnú múku. Skúsiť tiež môžete ovsené či jačmenné vločky s mliekom. Obidve obilniny totiž obsahujú veľa betaglukánov. Betaglukány dokážu znižovať hladinu cholesterolu a okrem toho tiež podporujú imunitné procesy v našom tele. Opomenúť nemožno ani peknú porciu vlákniny, ktorú obilniny obsahujú. Aj tá je pri procese znižovania cholesterolu dôležitá 

filé z lososa

Stavte na lososa 

Losos, ale i ďalšie morské ryby, obsahujú obrovské množstvo omega-3 kyselín, ktoré sú v boji s cholesterolom kľúčové. Ryby by sme mali jesť dvakrát týždenne alebo si aspoň dopriať rybí tuk. Je zaujímavé, že morské ryby sú na omega-3 bohatšie ako tie sladkovodné. Môže za to slaná a studená morská voda. Pre vysoký obsah omega-3 sa odporúča často jesť lososa, sardinky, slede či tuniaka.  

Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné najmä pre naše srdce a mozog. Ľudské telo si ich však samo nedokáže vyrobiť. Jediným spôsobom, ako ich možno nášmu organizmu dodávať, je mať rozumný jedálniček bohatý na rybie mäso a rybí tuk.  

Nahraďte tuk a maslo olivovým olejom  

Hoci sú maslo a tuk prírodného pôvodu, veľmi zdravé nie sú. Živočíšny tuk má iné zloženie ako tuky rastlinné. Rozdiel je hlavne v tom, že z repkového a olivového oleja získavame cenné omega-3 kyseliny. A keďže tuky požívame najmä na vyprážanie, je dobré pamätať si, že repkový olej ma vyšší dymový bod ako maslo, takže sa menej prepaľuje. Prepálený tuk je pre naše srdce úplne najhorší. Aj preto by sme mali byť s používaním tukov v kuchyni veľmi stredmi. 

Okrem jedla je dobré začať sa hýbať

Bez toho to nepôjde. Počas pohybu spaľujeme telesný tuk a tak mizne aj cholesterol. Znížiť našu váhu je dôležité najmä pre naše orgány, predovšetkým srdce. Tie totiž obaľuje tzv. viscerálny tuk, ktorý je pre nás ešte väčším rizikom ako ten podkožný. Redukcia váhy zlepšuje pomer medzi dobrým a zlým cholesterolom v krvi. 
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár