Kyseliny EPA a DHA – pomáhajú srdcu, mozgu a toto by ste o nich mali vedieť:

EPA a DHA sú omega-3 mastné kyseliny. Tie sú jednou zo základných živín pre vývoj nervovej sústavy, mozgu a srdca už od počatia. Prečítajte si, ako nám omega-3 prospievajú po celý život a prečo je dôležité dopĺňať ich.

Kyseliny EPA a DHA – pomáhajú srdcu, mozgu a toto by ste o nich mali vedieť:

Kyseliny EPA a DHA – prečo je medzi nimi rozdiel? 

Mastné kyseliny všeobecne majú určité rozdelenie. Sú to známe omega-3, omega-6, omega-7 a omega-9. Ide o pomerne zložitú „vedu“, ale pokúsime sa aspoň o uvedenie do témy: 

Nenasýtených mastných kyselín je viac druhov. Pre ľudské telo a zdravie sú najprospešnejšie najmä omega-3, ktoré si telo samé vyrábať nevie. Omega-3 sa skladajú z EPA a DHA. Každá z týchto kyslín pôsobí priaznivo na niečo iné, čo rozpíšeme detailnejšie. 

Kyselina DHA

Alebo aj kyselina dokosahexaenová je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervovej sústavy. A ten začína už v ranej fáze tehotenstva. Preto kladieme dôraz na to, aby omega-3 s vysokou koncentráciou kyseliny DHA užívali už budúce mamy. Tieto živiny neskôr dokážu prestúpiť i do materského mlieka. 

Z iného uhla pohľadu môžeme kyselinu DHA predstaviť ako stavebnú hmotu nervových buniek. Mozog sa skladá predovšetkým z vody a z tukov, ktorými nenasýtené mastné kyseliny sú.

Z toho dôvodu nám omega-3 pomáhajú udržiavať kognitívne funkcie – schopnosť učiť sa, niečo si zapamätať alebo pohotovo zareagovať. 

Kyselina EPA

Je významná pre staršie deti, dospelých a seniorov. V tom čase už mozog nemá takú vysokú spotrebu DHA a preto je možno čiastočne ju nahradiť kyselinou EPA. Aj tá má významný vplyv na kognitívne funkcie, ale užíva sa predovšetkým na podporu srdca a ciev. Veľmi dôležitá je preto v dospelosti, keď sa o svoje srdce potrebujete postarať. 

Kľúčom k zdraviu je ideálny pomer EPA a DHA

Ako už vieme, obe omega-3 kyseliny nám prospievajú. Keďže u detí hrá dôležitú úlohu kyselina DHA. Zamerajme sa na ňu aj v zložení detských doplnkov výživy. Na podporu srdca a cievnej sústavy dospelých ľudí sa hodí aj iné produkty, obsahujúce viac EPA kyseliny

Kyseliny EPA a DHA pomáhajú srdcu - ilustračný obrázok

Odkiaľ môžete EPA a DHA získať? 

Z rybieho tuku. Existuje množstvo ďalších zdrojov, tiež rastlinných, ale koncentrácia omega-3 je v nich nižšia a predovšetkým sa v ľudskom tele málo vstrebáva. Vzhľadom na to, že na Slovensku je konzumácia rýb nízka, odporúčame užívanie rybieho tuku v kapsliach vo forme doplnku stravy. Ideálne by bolo jesť morské ryby 2-3x týždenne a k tomuto výsledku sa bohužiaľ slovenské domácnosti zatiaľ nepribližujú. 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár