Morské ryby – sú lepšie ako sladkovodné ?

Samozrejme, že takto jednoducho sa to povedať nedá. Sladkovodné ryby sú pre nás lokálne dobre dostupné, sme na ne viac zvyknutí, a bezpochyby aj výborne chutia. A kapor na vianočnom stole je nezlomná tradícia! Ale morské ryby majú oproti tým sladkovodným predsa len jednu veľkú výhodu:

Morské ryby – sú lepšie ako sladkovodné ?

Morské ryby sú oveľa bohatšie na Omega - 3

Nenasýtené mastné kyseliny sú látky, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť. Zároveň sú úplne kľúčové pre mozok, srdce, zrak a veľa ďalších procesov v tele. Ich jediný zdroj je pre nás potrava, a zo všetkého najviac ich nájdeme práve v rybom tuku. Ale nie je ryba jako ryba – každý druh obsahuje iné množstvo Omega – 3. Všeobecne platí, že morské ryby majú Omega – 3 o dosť viac, ako sladkovodné. 

Rolu hraje prostredie, kde je ryba

Zistilo sa, že slanosť a teplota vody má vplyv na to, koľko Omega – 3 ryby majú. Preto sú najlepší zdroj nenasýtených mastných kyselín ryby ako losos, tuniak, sardinky alebo sledi. Žijú v chladných morských vodách, a zároveň sú to tučné druhy. Práve rybí tuk je na Omega – 3 bohatší, ako samotné mäso. Naše slovenské sladkovodné ryby majú v tomto ohľade bohužiaľ smolu. Aj keď prebehli pokusy, kedy sa vedci snažili ovplyvnením vody o vyššiu koncentráciu Omega – 3 v rybom mäse, veľmi veľký úspech to nebol. 

Keď nejete ryby, skúste rybí tuk

Dávno je preč doba, kedy to bol odpudivý zážitok na lyžičke. Rybí olej sa dnes ľahko užíva vo forme kapsúl, ktoré po rybách vôbec nie sú cítiť. Doplnky stravy s rybím tukom sa môžu rozhodne odporúčiť aj tým, ktorí majú ryby radi. Aby sme svojmu telu poskytli dostatok Omega – 3, mali by sme mať morské ryby na tanieri aspoň 3x týždenne. To sa však väčšine Slovákov málokedy podarí. 

Omega 3 majú aj morské plody

Milovníci kreviet, chobotničiek a ďalších darov mora robia dobre, že pokrmy z nich konzumujú. Aj tie totiž obsahujú dostatok nenasýtených mastných kyselín. Za zmienku stoja aj morské riasy. Pravda, tie sú skôr pre ozvláštnenie jedálnička, ale najmä pre veganov môžu byť cenným zdrojom živín

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár