Pochádza vitamin D zo slnka? Pravda je to len čiastočne!

8 z 10 Slovákov má nízku hladinu vitamínu D. Pritom práve déčko zohráva hlavnú úlohu v dôležitých procesoch v tele. Naozaj je možné získať vitamín D zo slnka? Alebo ide len o nepresnú informáciu, ktorú máme všetci zafixovanú?

Pochádza vitamin D zo slnka? Pravda je to len čiastočne!

Nielen na imunitu, ale aj na celkové zdravie

Déčko nie je vitamínom len pre náš imunitný systém, ale pre celkové zdravie. Najmä v poslednej dobe bol vitamín D3 odporúčaný ako prostriedok na podporu imunitného systému v zimných mesiacoch. Podporuje však tiež napríklad kosti, zuby a svaly, a to tým, že sa podieľa na správnom ukladaní vápnika.

Za akých podmienok získame vitamín D zo slnka? A vystačia nám letné zásoby?

Vitamín D je unikátny v tom, že si ho ľudské telo vie vytvoriť samo – v koži. Deje sa to ale iba v prípade, ak svoju pokožku vystavujeme slnečnému svitu. Možno to znie jednoducho, ale jedno popoludnie pri bazéne potrebnú dávku bohužiaľ dlhodobo nedoplní.

vitamin D zo slnka - ilustračný obrázok

Kedy získavame vitamín D zo slnka? Je potvrdené, že je potrebné stráviť aspoň 20 min na slnku, aby sa v našej koži vytvorila dávka vitamínu D na jeden deň.

Bez oblečenia a bez použitia opaľovacieho krému – tie prieniku lúčov na kožu bránia. Čo zase nie je úplne ideálne, lebo sila slnečných lúčov môže mať aj negatívne dôsledky. Navyše je odporúčané pokožku vždy chrániť pred škodlivým UV žiarením.

Taktiež je nám v našich klimatických podmienkach dopriate slnečného svitu v dostatočnej miere iba tri mesiace v roku. Ako teda doplniť déčko v zimných mesiacoch a na jar?

Vitamín D dostupný 365 dní v roku? Jedine v tabletkách alebo v rybom tuku

V lete je slnečných dní väčšinou dostatok, ale nie je pravda, že si telo stihne vytvoriť vitamín D zo slnka na celú zimu. Ukladá sa len krátkodobo. Preto je dobré siahnuť po vitamíne D v tabletkách. Takéto dopĺňanie déčka je bezpečné pre našu kožu a úplne dostačujúce na pokrytie potrieb nášho tela.

Ďalšou možnosťou je rybí tuk v kapsulách. Ten totiž obsahuje vitamín D celkom prirodzene. Samozrejme, ideálna je častá konzumácia rýb (asi 3x týždenne), v praxi to však znamená nemalé výdavky a mnoho Slovákov navyše ryby vôbec neje. Rybí tuk je tak perfektnou cestou, ktorá zaručí pravidelný prísun vitamínu D a navyše aj cenných mastných kyselín omega-3.

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár