Ako zaistiť omega-3 v strave a na čo slúži vitamín D?

Pýtate sa, čo majú tieto živiny spoločné? Je to jedna zaujímavá potravina. Prečítajte si, ako mať dostatok omega-3 v strave a na čo slúži vitamín D.

Ako zaistiť omega-3 v strave a na čo slúži vitamín D?

Prečo potrebujeme omega-3?

Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú súčasťou tukov. Prospievajú srdcu, cievnemu systému, mozgu, nervovému systému a zraku. Okrem toho sa už roky skúma ich ďalší pozitívny dopad na naše zdravie. Prečo pamätať na omega-3 v strave? Pretože ich bohatých zdrojov nie je zase tak veľa. Nájdeme ich v rastlinných olejoch, orieškoch a semienkach. Sú aj v mliečnych produktoch alebo vajciach. Dá sa povedať, že existuje veľa potravín, kde sú omega-3 prítomné, ale je ich len pár, kde sú vo významnom množstve.

Za veľmi cenené potraviny plné omega-3 i vitamínu D považujeme ryby a najmä rybí tuk.

Na čo slúži vitamín D?

Najviac známy je vďaka tomu, že podporuje správnu funkciu imunitného systému. Tiež je dôležitý pre kosti a zuby – pomáha totiž v tele hospodáriť s vápnikom a ukladá ho do kostnej hmoty. Vitamín D je zaujímavý v tom, že sa syntetizuje v koži ľudí i zvierat v momente, keď na ňu svieti slnko a nie je nijako zakrytá oblečením alebo opaľovacím krémom (ktorý je ale zásadný na ochranu pred vznikom kožných ochorení). Ďalej máme aj potravinové zdroje vitamínu D: vajíčka, mliečne produkty a opäť spomínaný rybí tuk. 

Prečo dať šancu rybiemu tuku?

Čo sa týka obsahu živín, je to úplná superpotravina. Obsahuje vysokú koncentráciu omega-3 nenasýtených mastných kyselín a je prirodzeným zdrojom vitamínu D. Kvôli tomu je odporúčané dopriať si ryby 2–3× týždenne, pričom hodnotnejšie sú v tomto smere tučné morské ryby, ako je losos. V každom prípade jeme ryby aj kvôli iným benefitom, preto je fajn konzumovať všetky druhy sladkovodných i morských rýb. 

Rybí tuk je to, v čom sa živiny koncentrujú. Už dávno ho nemusíme doplňovať na lyžici a škeriť sa kvôli jeho pachuti. Môžete si vybrať rybí tuk v kapsulách, ktoré sa ľahko užívajú a vďaka želatínovému obalu neprenikne von žiadna chuť ani vôňa. 

Zistilo sa, že omega-3 v strave nemáme v dostatočnom množstve, aké by bolo žiaduce. Podobne je to s vitamínom D – okrem toho, že jeme ako národ veľmi málo rýb, ešte trávime málo času vonku, a tak nie je podporená ani syntéza déčka v koži. Bohužiaľ nám v tom nepomáha ani oblasť, v ktorej žijeme, a kde je až príliš málo slnečných dní.

Nie je pre to od veci zamyslieť sa nad tým, ako zaradiť viac rýb do nášho jedálneho lístka, prípadne siahnuť po rybom tuku.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár