Čo je dobré na imunitu? Okrem vitamínov je to otužovanie

Všetkých nás zaujíma, čo je dobré na imunitu. V tomto článku sa zameriame nielen na potrebné vitamíny, ale tiež na zvyklosti, ktoré nám pomôžu budovať dobrú obranyschopnosť.

Čo je dobré na imunitu? Okrem vitamínov je to otužovanie

Nie sú už vitamíny na imunitu ohrané?

Môže sa zdať, že sa všade opakuje stále to isté – vitamín C a vitamín D – to je to pravé, čo je dobré na imunitu. Možno, že voči tejto informácii už sme trochu slepí. Pravdou ale je, že látky, ktoré podporujú dobrú obranyschopnosť, sa nemenia a zostávajú po stáročia rovnaké. 

Vitamín C a vitamín D skutočne platia za osvedčených pomocníkov. Zo všetkých vitamínov vynikajú práve tým, že podporujú imunitu. Okrem toho majú spoločné to, že sú navyše dobré aj na kvalitu kostí. Vitamín C totiž podporuje tvorbu kolagénu – stavebného prvku mnohých tkanív nášho tela. Vitamín D zase pomáha do kostí ukladať vápnik. A okrem toho majú ďalšie zdravotné benefity.

Je fajn vedieť, že najmä déčka máme väčšinou nedostatok a preto by sme ho mali doplňovať. Je to dané hlavne nedostatkom slnečného svitu, bez ktorého sa vitamín D nemôže vytvárať v našom tele.

Nie je to len o výživových doplnkoch

Doplňovanie vitamínov C a D je skutočne dobré a z dlhodobého hľadiska prospešné. Silná imunita ale spočíva v mnohých drobných krokoch. Je dôležité mať dostatočný spánok, pohybovať sa na čerstvom vzduchu, alebo sa venovať telesným aktivitám. Nie tak často sa kladie dôraz na otužovanie, čo je škoda. Ak je náš organizmus vycvičený a zvyknutý na chlad (v rozumnej miere), nemôžu ho zmeny teplôt ohroziť. Často je totiž problém v tom, že trávime väčšinu dňa v prekúrených školách, dopravných prostriedkoch alebo kanceláriách. Keď vyjdeme von na mráz, je to pre telo šok, s ktorým sa musí vyrovnať. Na to vydá značnú časť svojich síl a ak v tomto ohľade nie je organizmus vytrénovaný, ľahko nachladneme. 

Je samozrejme potrebné adekvátne sa obliecť. Veľakrát to ale zbytočne preháňame. Doma skúste znižovať teplotu po jednotlivých stupňoch a uvidíte, že pár týždňov bude stačiť na to, aby sa váš tepelný komfort zmenil. V spálni potom odporúčame nekúriť vôbec a časom si zvyknúť na pootvorené okno.

Ak budete mať chuť skúsiť niečo pokročilejšie, čo je dobré na imunitu tiež, môžete sa otužovaniu venovať ešte intenzívnejšie – napríklad kúpaním v chladnejšej vode, saunovaním a pri získaní skúseností aj plávaním v rieke. To ale vyžaduje určité znalosti a nie je vhodné pustiť sa do toho bezhlavo.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár