DHA kyselina: najdôležitejšia živina pre náš mozog

Omega-3 kyseliny sú pre mnohých z nás malou vedou. Môžeme ich rozdeliť podľa toho, v čom nám prospievajú. V tomto článku sa dozviete, čo je to omega-3 DHA kyselina a prečo by sme sa mali starať o to, aby sme jej mali dostatok.

DHA kyselina: najdôležitejšia živina pre náš mozog

Stručne a jednoducho: čo sú omega-3?

Omega-3 sú mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou tukov. Majú významný vplyv na naše zdravie, ale ľudský organizmus si ich nevytvára, preto je dôležité pamätať na stravu bohatú na omega-3. Omega-3 sa ďalej delia na EPA a DHA. Keďže každá z nich je prospešná iným spôsobom, poďme si o nich povedať viac. 

Kyselina DHA je určená najmä na mozog a nervový systém

Aby sme to vysvetlili: náš mozog sa okrem iných zložiek skladá z tuku. Práve tu sa koncentrujú kyseliny omega-3. Sú súčasťou obalov nervových buniek, ale poďme ešte ďalej: omega-3 sa podieľajú na samotnom vývoji mozgu už v maternici. Mozog a nervový systém sú prakticky to isté. Milióny nervových buniek prenášajú informácie. Môžeme si ich predstaviť ako telefónne káble, ktoré posielajú správy do mozgu alebo z neho. 

Hovoríte si, že v takom prípade je dobré mať čo najhustejšiu sieť týchto spojení? Máte pravdu! Aby sa tieto spojenia, ktoré prenášajú nervové vlny, vytvorili a fungovali, potrebujú výživu. Touto výživou sú omega-3, a najmä kyselina DHA, ktorá sa na nich špecializuje.

mozog a nervový systém

Omega-3 podporujú kognitívne funkcie v každom veku

Náš mozog sa najrýchlejšie vyvíja v prvých rokoch života. Naučiť sa čítať vo veku 40 rokov by bolo mnohonásobne náročnejšie ako v 6 rokov, a to práve preto, že náš mozog vyvíja najväčšiu aktivitu v detstve. Veľký dôraz sa kladie na to, aby deti jedli veľa rýb alebo užívali rybí olej. Obsahuje omega-3 a deti získajú DHA v množstve, ktoré potrebujú.

Pravdou však je, že nové nervové spojenia (tie „telefónne káble“) sa môžu vytvárať počas celého života. Poskytujú nám nekonečné možnosti niečo sa naučiť, na niečo sa sústrediť alebo si niečo zapamätať. Ale bez práce to nejde - aby sa vytvorili nervové spojenia, musíme mozog potrápiť a dodať mu impulz k činnosti. Je predsa skvelé veľa čítať, riešiť sudoku, učiť sa cudzie jazyky, ale aj získavať nové manuálne činnosti. 

Ako teda podporiť svoj mozog? Nakŕmte ho a nechajte ho pracovať!

Koniec-koncov, je to jednoduché: ak budete svoj mozog zásobovať omega-3 a nedovolíte mu zlenivieť, budete v perfektnej mentálnej kondícii po celý život! 

Kde môžete získať omega-3?

Určite z rýb a rybieho oleja. Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v rastlinných aj živočíšnych tukoch. Koncentrácia sa však líši, a čo je najdôležitejšie - omega-3 rastlinného pôvodu sa v tele využívajú horšie. Z toho vyplýva, že hlavným zdrojom omega-3 sú vždy ryby (2-3 porcie rýb týždenne) a rybí olej. Rybí olej v kapsulách je vynikajúci, pretože nemá nepríjemnú pachuť, pohodlne sa užíva a stále zabezpečuje dostatok omega-3 pre váš mozog. 

 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár