EPA kyselina: poklad pre zdravé srdce

Srdce je hnacím motorom celého organizmu. Záleží vám na tom, aby bilo ako zvon? Určite si prečítajte tento článok o omega-3 kyselinách, ktoré sú pre srdce veľmi dôležitou výživou – predovšetkým EPA kyselina, ktorú nájdeme v rybom tuku.

EPA kyselina: poklad pre zdravé srdce

V skratke: čo sú omega-3 a prečo by sme ich mali dopĺňať?

Omega-3 sú súčasťou tukov a sú veľmi prospešné pre zdravie. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo, preto by sme sa mali denne snažiť o ich dostatok v našej strave. Mastné kyseliny môžeme ďalej rozdeliť na kyselinu DHA, o ktorej píšeme v predošlom článku, a kyselinu EPA, o ktorej sa to najdôležitejšie dozviete tu

EPA kyselina pomáha srdcu a cievam

Kým kyselina DHA je prospešná najmä pre mozog a nervový systém, kyselina EPA je záležitosťou srdca. Pomáha udržiavať zdravú funkciu srdca, a tým aj ciev. Ako to vlastne funguje a ako omega-3 pôsobí na srdce?

Srdce si môžeme predstaviť ako motor. Cieľom je udržať ho v chode bez zasekávania. Toto zaseknutie môže byť spôsobené prekážkou, ktorá upcháva cievu - často tuk (zjednodušene povedané). Príčinu už pravdepodobne poznáte - preto sa stále hovorí o tom, že by sme nemali jesť mastné jedlá s vysokým obsahom cholesterolu. 

Tuk sa, samozrejme, neprejavuje len na veľkosti vášho oblečenia, ale ukladá sa aj okolo životne dôležitých orgánov. A práve to je nebezpečné!

Ako súvisia omega-3 s tukmi v potrave?

Hoci sú mastné kyseliny tiež súčasťou tukov, majú iné zloženie, ktoré nám paradoxne prospieva. Omega-3 vrátane EPA nám pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Určite sa nedá povedať, že porcia lososa pripraveného na pare zníži cholesterol, ktorý ste získali konzumáciou údeného bôčika. Funguje to tak, že omega-3 sa podieľajú na udržiavaní všetkého v normálnom rozsahu a podporujú aj funkciu srdca ako hnacieho motoru nášho tela. 

potraviny bohaté na omega 3

Čo jesť, aby ste mali dostatok omega-3 pre zdravé srdce?

Rastlinné aj živočíšne potraviny obsahujú omega-3. Dávajte si pozor na tie rastlinné - v ľudskom tele majú menšiu využiteľnosť ako živočíšne omega-3. Najcennejším zdrojom omega-3 sú bezpochyby ryby a rybí olej. Je pravda, že na získanie potrebného množstva mastných kyselín by sme mali zjesť 2-3 porcie rýb týždenne alebo ich doplniť rybím olejom.
 

OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár