Jete málo rýb? Skúste rybí olej v kapsuliach!

Pestrý a zdravý jedálny lístok je základom na udržanie normálnej hladiny cholesterolu. Rybie mäso by sa tak malo na našom tanier objaviť niekoľkokrát týždenne. Tí, ktorí ale ryby nejedia, môžu nájsť riešenie s rybím olejom v kapsuliach.

Jete málo rýb? Skúste rybí olej v kapsuliach!

Za vysoký cholesterol veľakrát môže strava

Vzniknúť môže na základe viacerých príčin. Jednou z nich je vysoká konzumácia tučných jedál a najmä živočíšnych tukov. Do veľkej miery máme v takom prípade zdravie vo svojich rukách.

Potom je tu príčina telesného pôvodu – niektorým ľuďom sa cholesterol zvýšene syntetizuje v pečeni a to už sa príliš ovplyvniť nedá. Veľakrát je to dedičná záležitosť a preto aj na prvý pohľad štíhly, zdravo sa stravujúci človek môže trpieť na vysokú hladinu cholesterolu.

Vysoký cholesterol je všeobecne nežiaduci stav. Najväčším problémom je jeho ukladanie do cievnych stien, ktoré potom strácajú svoju pružnosť a odolnosť a môžu sa aj upchať. Okrem toho je vysoký cholesterol často spojený s obezitou, vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnymi problémami a mnohými ďalšími neduhmi. Skrátka a dobre, dôležité je udržať si cholesterol na uzde. A to pre každého z nás.

Cholesterol je ale aj prospešný

Aby nedošlo k omylu – je dobré vedieť, že cholesterol ako taký nie je nejaký jed alebo zabijak. V rozumnej miere je pre organizmus nevyhnutný. Podieľa sa na tvorbe vitamínu D a hormónov, je súčasťou bunkových membrán, pomáha nám s trávením tukov z potravy, alebo má vplyv na mozog. V súčasnom období blahobytnej stravy sa ale nestáva, že by sme mali cholesterolu nedostatok. Pozor však pri drastických diétach, ktoré koniec koncov nie sú prospešné snáď v žiadnom ohľade.

Aby sme si udržali zdravú hladinu cholesterolu, je potrebné konzumovať prevažne rastlinné tuky a tie živočíšne obmedziť. Až na jeden, a tým je rybí tuk.

Aký má rybí tuk vplyv na cholesterol?

V prvom rade je dôležité nechať si hladinu cholesterolu vyšetriť a následne sa riadiť radami lekára. Jednou z nich bude bezpochyby úprava jedálneho lístka. Je škoda, že mnoho ľudí sa hneď v prvom momente nahnevá, že musí držať diétu. Rozumné stravovanie pritom nie je o striktných zákazoch a tak sa dá jesť chutne, ale pritom zdravo. Prvým krokom je celkové obmedzenie tukov. Popremýšľajte – natreli ste si na raňajky paštétu v hrubšej vrstve, než je krajec? Smotanu používate zásadne plnotučnú a vajíčka pripravujete na štedrom plátku masla? A čo sladký dezert ku káve a vrecko zemiakových lupienkov k televízoru? To všetko sú príležitosti na zmenu. Nemusíte jesť odtučnené produkty, výmena tých plnotučných za polotučné ale stojí za to. Na varenie používajte olej namiesto masti. A s dobrou nepriľnavou panvicou postačí čajová lyžička. Je tiež dôležité, aby ste do svojej stravy pravidelne zaraďovali ryby. Jednak môžu nahradiť iné mäso, napríklad bravčové, ktoré je všeobecne tučné. A potom sú bohaté na omega-3, ktoré majú na naše zdravie pozoruhodný vplyv.

Zistite si informácie o zdravých tukoch

Áno, tuky môžu byť aj zdravé a veľmi prospešné. Sú to tie, ktoré obsahujú vysokú koncentráciu omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Viete, prečo to hrá takú rolu? Omega-3 totiž majú priaznivý vplyv na tzv. dobrý cholesterol. A dobrá hladina tohto prospešného typu cholesterolu zase pomáha znížiť mieru toho zlého cholesterolu

Ktoré potraviny majú veľa omega-3? Jednoznačne ryby. Tučné morské ryby sú pre zdravé srdce a cievy skutočne dôležité. Škoda, že ich jeme tak málo! Z rastlinných zdrojov omega-3 musíme spomenúť repkový olej. Má mnoho výhod – okrem ideálneho pomeru omega-3 a omega-6 vyniká aj vysokým dymovým bodom, takže nemá takú tendenciu prepaľovať sa. Oproti iným olejom je to skutočne jednotka. 

Zo všetkého najprv sa pokúste nájsť cestu, ako jesť viac rýb. Nevyhovuje vám konzistencia filé? Potom možno oceníte nátierku alebo polievku. Ak vám vadí typická aróma, skúste napríklad šťuku, ktorá je oveľa jemnejšia a menej výrazná, než napríklad tuniak. Ak ale skutočne ryby jesť nezvládnete, je dobré dávať si aspoň rybí tuk v kapsuliach. Vďaka želatínovému obalu sú bez rybej vône a ľahko sa užívajú.



OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár