Kyselina linolová v potravinách – postrach, alebo dôležitá živina?

Pravdepodobne vám bude známejšia pod pojmom omega-6. Našťastie a možno aj nanešťastie je kyselina linolová v potravinách zastúpená pomerne dosť. Prečo je plná rozporov?

Kyselina linolová v potravinách – postrach, alebo dôležitá živina?

Mastné kyseliny nemôžu v jedálnom lístku chýbať

Ide o zdravé tuky. Nájdeme ich v rastlinných i živočíšnych zdrojoch a ľudské telo z nich čerpá výživu najmä pre mozog, srdce, zrak a nervovú sústavu. Najznámejšie mastné kyseliny sú omega-3 a omega-6. Tieto skupiny je možné ešte rozdeliť na jednotlivé kyseliny, pričom je medzi nimi rozdiel, o ktorom je fajn vedieť.

Zastavme sa najprv pri omega-3. Nájdeme ich hlavne v rybom tuku a patrí sem kyselina DHA, ktorá sa podieľa na správnom vývoji a funkcii mozgu a nervovej sústavy, a ďalej kyselina EPA, ktorá je dôležitá pre srdce a cievy. Žiadnu z týchto kyselín si organizmus nevie sám vyrobiť. Myslite preto na pravidelnú konzumáciu rýb 2–3× týždenne. Skúsiť môžete aj rybí tuk v kapsulách.

Medzi omega-6 radíme aj kyselinu linolovú. Svoje meno dostala vďaka tomu, že sa vyskytuje v ľanovom oleji.

Kyselina linolová v potravinách

Pri niektorých živinách je veľmi zložité nájsť vhodný zdroj. Nie je to ale tento prípad, ľahko nájdeme kyselinu linolovú v potravinách rastlinného i živočíšneho pôvodu.

Zdroje kyseliny linolovej:

Rastlinné – ľanový olej, slnečnicový olej, v menšej miere aj ostatné oleje. Ďalej semienka a orechy. Sú to ale aj spracované tučné potraviny, ako vyprážané pečivo, sladké krémy, zmrzliny alebo hranolčeky a fast food. 

Živočíšne – mliečne výrobky, masť, hovädzí loj, tučné mäsá a maslo. Opäť potraviny, ktoré sú bohaté na tuky.

Problém je v tom, že aj keď nám kyselina linolová a omega-6 celkovo prospievajú, máme ich často až nadbytok. Moderný jedálny lístok často vyzerá veľmi blahobytne a je zložený z tučných sladkostí a jedál pripravených na veľkom množstve oleja. Dusené jedlá a čerstvá zelenina išli bohužiaľ do pozadia.

Zdravotný vplyv kyseliny linolovej

Ak budeme hovoriť o omega-6 ako celku, potom sa účinky podobajú omega-3. Prospievajú srdcu, mozgu i zraku. Bez omega-6 by to nešlo. Ako sme spomínali, zatiaľ čo omega-3 máme kvôli nízkej konzumácii rýb nedostatok, omega-6 máme vďaka vysokej spotrebe spracovaných potravín nadbytok. Všetkého totiž veľa škodí.

Hovorí sa o pozitívnom vplyve na cievy a hladinu cholesterolu. S tým ide ruka v ruke aj obezita. Tu sa stále skúma, aký veľký prínos môže kyselina linolová mať.

Zaujímavosť: vysokú hladinu omega-6 pomáha dostať do normy aj dostatočný príjem omega-3. Kľúčový je správny pomer omega-3 a omega-6 v jedálnom lístku. 

Kyselina linolová sa používa aj v kozmetike. Ošetruje pleť a je obľúbenou súčasťou krémov. Je dobrá na suchú pleť a tiež pomáha hojiť drobné poranenia.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár