Omega-3 mastné kyseliny a cholesterol – prečo sú také prospešné?

Existujú tuky, ktoré sú veľmi zdravé a pomáhajú mierniť negatívny dopad škodlivých tukov. Prečítajte si, ako sú na tom omega-3 mastné kyseliny a cholesterol.

Omega-3 mastné kyseliny a cholesterol – prečo sú také prospešné?

Čo by ste mali vedieť o omega-3 kyselinách?

Svojou povahou sú to pre nás životne dôležité živiny. Ako súčasť rastlinných i živočíšnych tukov ich získavame zo stravy, telo samo si ich vyrobiť nedokáže. Už od začiatku života sa v plode zapájajú do správneho vývoja orgánov. A po celý život sa potom o nich starajú. 

Omega-3:

  • Podieľajú sa na vývoji a funkcii mozgu a nervovej sústavy.
  • Sú prospešné pre srdce.
  • Starajú sa o náš zrak a oči ako také.
  • Existuje mnoho výskumov, ktoré sa venujú vplyvu omega-3 v ďalších oblastiach, na výsledky si ale budeme musieť počkať.

Aké sú zdroje omega-3?

Nájdeme ich v rastlinných i živočíšnych potravinách a všetky zdroje sú hodnotné. Pestrosť jedálneho lístka je preto dôležitá. Existujú ale druhy potravín, ktoré sú na omega-3 bohatšie, než iné, a tak sa na ne môžeme zamerať v momente, keď chceme omega-3 doplniť. Sú to najmä ryby. Tučné morské ryby, ako napríklad losos, sú cenným a prirodzeným zdrojom omega-3. Vedeli ste, že by sa na našom tanieri mali objaviť najmenej 2–3× týždenne? Možnosťou je aj rybí tuk. Okrem nich sú to rastlinné oleje, najmä repkový. Ideálne je konzumovať ho v studenej kuchyni, aby si uchoval maximum prospešných látok. S tukmi by sme to ale nemali preháňať, pretože majú negatívny dopad na hladinu cholesterolu v krvi. 

Omega-3 mastné kyseliny a cholesterol

Rozpoznávame dva typy cholesterolu, ktoré medzi laickou verejnosťou dostali prezývku DOBRÝ a ZLÝ. Zjednodušene povedané, zvyšuje sa hladina zlého cholesterolu v momente, keď v našom jedálnom lístku prevažujú živočíšne tuky a konzumujeme ich nadbytok. To je predpokladom k problémom s cievami, srdcom alebo vysokým krvným tlakom a obezitou. Ak ale máme správnu hladinu tzv. dobrého cholesterolu, pomôže nám to udržať si negatívny dopad zlého cholesterolu na uzde. 

A čo má teda vplyv na ten dobrý cholesterol? Sú to práve omega-3. To je dôvod, prečo sa neustále odporúča jesť menej masti a masla, a nahradiť ich kvalitným olejom v rozumnej miere a vysokou konzumáciou rýb. Omega-3 a cholesterol spolu súvisia takto dômyselným spôsobom.

Okrem jedla to chce pohyb

Boj s vysokým cholesterolom spočíva v mnohých malých krôčikoch. Úprava stravy ale stačiť nebude. Ruku v ruke s tým ide optimálna telesná váha. Nemusíte mať veľkosť S ani postavu snov. Dôležité je udržať si normálnu rozumnú váhu dlhodobo a vyvarovať sa výkyvom. Pohyb je preto nevyhnutný. Ak nebudeme trpieť obezitou, bude to mať výrazný vplyv aj na hladinu cholesterolu a tým pádom na naše srdce a cievy.


OmegaMarine PREMIUM balení

OmegaMarine PREMIUM

Najpredávanejšie omega v SR
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte OmegaMarine PREMIUM ZADARMO*

*platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár